9 fakta om cavalier king charles spaniel

9 fakta om cavalier king charles spaniel
Cavalieren kom till Sverige i början av 1960-talet. Den blev snabbt populär tack vare sitt näpna utseende och milda, vänliga temperament.

cavalier1

Cavalieren går rakt in i hjärtat med sitt vänliga och okomplicerade sätt. Den anpassar sig smidigt till sin ägares vanor och tillhör en av de raser som passar alla hundägare. Rasen beskrivs som lugn, glad, vänlig och lekfull utan stress eller nervositet. Cavalieren är en riktig mysig sällskapshund.

cavalier10

Rasens historia är en berättelse från slott och herresäten, för det här var de engelska hovdamernas gunstling. Rasen har utvecklats ur småvuxna äldre jakthundar och som sådan är rasen avlägset släkt med till exempel cocker spaniel. Efter avrättningen av Maria Stuart (regerande drottning av Skottland 1542–1567) sägs man ha hittat en liten spaniel bland hennes kjolar. Rasen har fått sitt namn efter Marys sonsonson, kung Charles II. Han beskylldes för övrigt för att hellre leka med sin hundar än att sköta sitt kungarike.

cavalier3

Cavalieren är mångsidig och tycker om att arbeta. Lydnad, agility, rallylydnad och viltspår är aktiviteter som den kan gilla.

cavalier2

Inomhus myser den typiska cavalieren gärna i sängen eller soffan, allra helst tillsammans med sin ägare. Den är kelig och gillar närkontakt. Även besökare har stor chans att få cavalieren i knät och kanske en ordentlig puss i ansiktet!

cavalier4

Den ska aldrig trimmas, men pälsen måste borstas igenom regelbundet.

cavalier6

Cavalierer är vänliga, samarbetsvilliga och gladlynta. De saknar nervositet och agressitivitet.

cavalier7

Cavalier king charles spaniel ligger på plats 7 på topplistan i Sverige (2013).

cavalier8

Men det gäller att inte låta sig luras av den klara, oskuldsfulla blicken och den silkiga pälsen, cavalieren behöver fostras som vilken annan hund som helst.

Här hittar du fakta om några andra raser:

Old english sheepdog – bästa polaren 

5 fakta om collie

Kanske vill du också läsa om clumber spaniel?

 

 

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Usch – min hund stinker ur munnen!

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu