Träna lyhördhet
Carros blogg

Träna lyhördhet

Kommer ni ihåg den trumpna ridskoleponnyn man instruerades att banka i sidorna för att han skulle gå framåt?

Han som var så stum i munnen att ett svängande tygeltag innefattade att nyttja hela kroppen som hävstångsarm. Han var inte så finkänslig. Men han föddes inte så. Han blev sådan. Må hända på grund av något som kallas för desensibilisering.

Byt koppel

Våra hundar kan bli sådana. I koppel och i relation till våra kommandon. De drar och sliter även i de mest kreativa anti-drag utrustningar. Vi får tjata för att de ska lyssna och kommandona ljuder allt högre. Det är en ond spiral som kan ge dig en avstängd ridskoleponny till jycke.

Hur vänder man då på smeten om man hamnat i tjata, vråla, dra träsket. Gällande koppelträningen kan du läsa Koppelträningens ABC (se länk nedan). Men byt också utrustning. Du får bäst effekt om du byter till något din hund inte är van att gå och dra i. En ny sele eller ett brett halsband kanske. Se till att koppelfästningen blir en ny kontaktpunkt som inte är desensibiliserad. Den punkten hunden slitit sig blå i är stum och behöver få vila.

Upphör sen med dragkampen och jobba med hundens koppel i handen som du skulle med en tygeltöm på en välriden dressyrhäst. Krama, stryk. Kommunicera med små bokstäver via läderremmen. Cirkla och stanna. Och beröm och belöna små tendenser till att hålla kopplet slakt.

Sluta tjata

Gällande tjat och höjda röster är steg ett så enkelt att du bör sluta tjata och sluta höja rösten. Det beteendet har okänsliggjort din hund. Det kanske till och med har belönat sig att komma på femte inkallningsförsöket. Upphör genast. Kryp istället närmare din hund, viska, ta fram mystiken och låt ditt kommando ljuda på ”jag ska berätta en hemlis”-ton. Belöna endast om hunden lystrar och agerar enligt plan (obs! detta gäller redan inlärda beteenden). Om inte, stoppa undan belöningen och fortsätt med livet. Tjata inte. Höj inte rösten. Pröva igen på samma lugna vis vid ett senare tillfälle när hunden är mer mottaglig. Att vända en finlandsfärja tar tid. Du försökter sensibilisera din hund, vilket är lätt om hunden inte desensibiliserats först. Då tar det tid.

Står du inför nyinlärning av ett moment? Öva först in beteendet, lägg sedan på kommandot genom att säga ordet en gång, tydligt men tyst. Repetera, pausa, repetera tills kopplingen är gjord. På så vis formar du fram en lyhördhet som är ljuvlig.

Okej, det var nog allt.

/Carro, Krutor och Koi

 

Läs mer:

Koppelträningens ABC

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Vad gör du när du inte håller på med hund?

Våra experter

Tips för fyrverkerirädda hundar

Hundar på film

Nytt hem för Vicke

Tävla och vinn

Tävling: Bästa bilden med tema lyckliga hundar