Hundögonen kommer egentligen från vargen

Hundar vet oftast om de har gjort något de inte får. Men de känner inte skam.

Du vet precis hur den är, den skyldiga blicken din hund ger dig efter att ha nafsat sönder något den inte fick. Det beteendet kan härstamma från vargen.

Hundögonen – eller ”apology bow” (urskuldande bugning) som forskaren Nathan H. Lents kallar den –  kan vara ett beteende som hunden ärvt från vargen. Nathan H. Lents som studerar djurs beteenden vid City University of New York menar att det är en överlevnadsinstinkt av hunden att göra så för att undvika bestraffning.

Vargar som är lite för hårdhänta i leken kan bli tillfälligt avvisade av gruppen. För att komma tillbaka in i gruppen böjer de på nacken för att visa att de förstår att de gjort fel. Det är alltså det beteendet som hunden har ärvt.

Naturen är smart – blicken är svår att inte smälta av!

Läs mer om fenomenet på Psychology Today.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail