Förbered dig och hunden inför en krissituation

Förbered dig och hunden inför en krissituation

I dagens samhälle är vi vana vid att saker fungerar året runt, alla timmar om dygnet. Men vad gör vi egentligen vid längre strömavbrott, och hur gör vi för att våra vovvar ska ha det bra även vid en kris?

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har som mål att få alla att klara 72 timmar i krisläge. Det är alltså tre dygn där vi måste se till att vi får mat, vatten, värme och samhällsinformation. Under dessa dygn behöver vi såklart också se till att våra fyrbenta familjemedlemmar får det de behöver. Så, vad kan du göra?

4 sätt att förbereda sig

Om du är utan ström har du inte längre tillgång till kyl eller frys där du förvarar hundens våtfoder, frysfoder och färskfoder. Alltså måste du alltid se till att ha ordentligt med torrfoder hemma. Räkna gärna ut hur mycket foder du behöver ge din hund under 72 timmar, och se till att den mängden alltid finns hemma.

Är ni utan ström under en längre tid under de kallare månaderna? Stäng alla dörrar och bosätt er i ett och samma rum. Elda i kakelugn eller spis om ni har möjlighet. Annars är det bra att ha värmeelement hemma i beredskap, samt tjocka filtar.

Ha alltid en radio för att kunna ta del av samhällsinformation, det finns radioapparater med vev som fungerar utan tillgång till ström. Det finns även laddare till telefonen som du vevar igång. På så sätt har du tillgång till omvärlden och du kan till exempel ringa veterinären om du är orolig för din hund.

Ha tillgång till vatten. Se till att alltid ha petflaskor eller plastdunkar fyllda med vatten, så att du och din hund får i er tillräckligt med vatten, oavsett situation.

Ta det lugnt

En del hundar blir nervösa av till exempel strömavbrott, och om du är utan ström under en längre tid och själv är uppjagad, kommer hunden bli ännu mer stressad. Försök att ta det lugnt och skapa en så normal tillvaro som möjligt, även om det är en ovan och lite skrämmande situation.

Det hjälper också om ni har övat upp er krisberedskap. Prova att vara utan ström under en helg. Det lugnar dig garanterat att veta att du klarar dig även om det uppstår en krissituation. På så sätt blir din hund inte lika orolig vid till exempel ett strömavbrott, utan tänker att det här är någonting som händer då och då.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Kommentarer