Koppeltvång eller inte – följer du reglerna?

Koppeltvång eller inte – följer du reglerna?

Mellan 1 mars och 20 augusti ska du hålla din hund under extra stor uppsikt för att skydda andra djur. För hundägare gäller att ha ”strikt ansvar” för hunden, men vad innebär det i klarspråk – och följer du det till punkt och pricka?

Att ha strikt ansvar för sin hund brukar beskrivas som att du ska ha som ett osynligt koppel på din hund. Ordet ”koppeltvång” nämns aldrig i lagstiftningen, med undantag för rennäringslagen som i vissa fall kräver att hundägare håller sin hund i band eller instängd. Vet du med dig att du har full kontroll på din hund och att hunden kommer på inkallning, behöver du alltså inte nödvändigtvis ha den i koppel. Är du däremot osäker, eller rentav vet att din hund gärna springer iväg och nosar utan att komma på en gång när du kallar, så bör du alltså ha den kopplad.

Följderna kan bli både stora och kostsamma om din hund ställer till skada, och det faller alltid tillbaka på hundägaren.

– Som hundägare behöver man inte ha varit vårdslös eller oaktsam för att tvingas betala skadestånd, man ansvarar alltid för det hunden gör. Så även om en person kommer fram och klappar hunden utan att ha bett om lov så kan du få betala om din hund skulle skada personen, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkring på Svedea i ett pressmeddelande.

Hur gör du själv under den här perioden – håller du hunden kopplad, eller får den ströva kring fritt? Gör du olika i olika situationer?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail