Byggvaruhuset Bauhaus slutar sälja fyrverkerier

Härliga Hund-nyheter
Jul och nyår stundar och med dessa helger brukar inköp av fyrverkerier ligga högt på listorna. Många hundägare undviker dock detta och kämpar febrilt för att få folk använda färre eller helst inga fyrverkerier. Nu går byggvaruhuset Bauhaus mot strömmen i byggvaruhandeln och upphör med försäljningen av fyrverkerier i samtliga varuhus. Initiativet är högt uppskattat av bland annat Svenska Kennelklubben, som månar om hundars välbefinnande.

Fyrverkerier är ofta vackra, men det finns ett flertal negativa aspekter som man kanske inte tänker på när det är dags att fyra av raketen. Till förmån för allmänhet, djur och miljö kommer Bauhaus att sluta sälja fyrverkerier i samtliga varuhus från och med den här julen.

– Under åren som gått har vi på Bauhaus noga vägt fördelarna mot nackdelarna med fyrverkeriförsäljning. Fyrverkerier är fina att titta på, men de orsakar både personskador och bränder varje år. De är även skadliga för miljön, till exempel genom utsläpp av metaller, och skrämmer såväl hundar som hästar och vilda djur. Fyrverkerier kan dessutom vara otäcka för människor som har krigsupplevelser bakom sig. Nu hoppas vi att våra konkurrenter anammar vårt beslut. Det finns ju mer harmlösa sätt att fira högtider på, säger Johan Saxne, marknadschef på Bauhaus Sverige.

Johan Saxne, Bauhaus. Fotograf Mattias Hamren
Johan Saxne, Bauhaus. Fotograf Mattias Hamren

Svenska Kennelklubben (SKK), hundägarnas riksorganisation med 300 000 medlemmar, är mycket positiva till Bauhaus initiativ.

– Svenska Kennelklubben företräder alla hundar, hundägare och hundälskare i Sverige. Vi månar starkt om hundars välbefinnande och vi välkomnar Bauhaus beslut att sluta sälja fyrverkerier. Fyrverkerier påverkar hundar och andra djur oerhört negativt, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben.

Härliga Hunds samlade tips för fyrverkerirädda jyckar. 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail