Tandborstningstips

Tandborstning p åvovve kan med fördel göras med en gasbindebeklädd tumme
Ett gasbindelindat finger kommer smidigt åt överallt och kan nästan smygas in i hundens mun.

De flesta hundar är måttligt roade av tandborstning, men går det snabbt och smidigt kan de lära sig att stå ut med det – och du också! Borsta hellre en kort stund ofta, helst varje dag, än sällan och länge om ni båda tycker det är besvärligt.

Om hunden skeptiskt börjar backa när tandborsten, tandborstningsvanten eller ”fingertutan” kommer fram kan det vara en idé att prova med att linda en bit gasbinda runt fingret och borsta med i stället. Enligt ett hett tips ska det helst vara apotek Hjärtats självhäftande gasbinda, den är lagom grov. Hundens emalj är känsligare än man kanske tror, så var också försiktig med alltför vassa/grova föremål i hundens mun när du borstar, eller eventuellt skrapar tandsten, själv.

Tänk också på att gula tänder inte automatiskt betyder tandsten; dentinet som tanden är uppbyggd av är gult och med åren blir hundens tänder naturligt gulare. Men har hunden beläggningar eller luktar illa i munnen bör tänderna ses över. Andra tecken på att hunden har något problem i munnen kan vara att den inte är lika matglad som vanligt, kliar sig eller gnuggar käken mot möbler eller marken/golvet eller plötsligt börjar dregla mer än vanligt.

72Tandborstning_3777

Tandkräm med mintdoft tycker ju vi människor luktar fräscht, men det gör ingen skillnad för resultatet om tandkrämen i stället smakar exempelvis lever – men kan göra att en ovillig hund plötsligt öppnar munnen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail