Smart och billig berikning

Chakina fiskar upp torrfoder ur en matta med hål i.
Äter din hund torrfoder? Servera då maten i en avtorkningsmatta så får den jobba lite extra för maten!

Att låta hunden anstränga sig lite för att få sin mat är ett enkelt och bra sätt att berika din hunds vardag. Det behöver inte vara krångligare än att använda en avtorkningsmatta på nytt sätt.

Den här avtorkningsmattan, cirka 40×60 cm i kraftig gummi, hittade vi på Jula för 60 kronor, men liknande finns på flera ställen och i olika storlekar. Det kan lukta lite starkt om gummit när den är precis ny, så tvätta gärna av den och låt den ligga och lufta någon dag innan du låter hunden använda den. Doften är ju extra stark för hundnosar! Sedan är det bara att hälla ut torrfodret över mattan, de som faller ner i hålen får hunden jobba med att pilla upp med tungan eller nosen, eller förstås även med tassen. Så i stället för att sluka maten på fyra sekunder i skålen, kan den hålla på och pilla själv en stund.

1_Matmatta3667
Avtorkningsmatta med hål, perfekt att stoppa torrfoderpluppar i.

Vill du göra det extra klurigt för hunden kan du knyta fast tyg/fleece/gamla handduksremsor i hålen så det blir som en kraftig ryamatta där hunden ska leta mellan tygstyckena. Det är visserligen lite svårare att hålla rent och fräscht men det går ju att byta ut tygremsorna efter ett tag. Viktigt också att det inte är ett tyg som trådar sig så att hunden får långa trådar i magen, och det passar kanske heller inte den hund som glatt tuggar i sig det mesta …

Avtorkningsmatta med hål i, där man kan lägga i torrfoderpluppar, och fläta in tygremsor för att skojsa till det.
Avtorkningsmatta med hål i, där man kan lägga i torrfoderpluppar, och fläta in tygremsor för att skojsa till det.

Kolla också in de här tipsen!

Auto-MAT

Matstation

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail