Ett hundratal hundar offer för vildsvin

Hund med skyddsväst
Annons
Varje år skadas eller dödas ett hundratal hundar i möten med vildsvin i det fria. 2015 var det glädjande nog bara hälften så många hundar som råkade illa ut jämfört med 2014. Wachtelhundarna är särskilt ansatta: Var femte vildsvinsskada drabbar en wachtelhund. Det är ovanligt att sällskapshundar råkar ut för våldsamma möten.

– Vi ser en nedåtgående trend under ett par års tid, trots att antalet vildsvin ökar i landet. Det är riktigt bra och innebär troligen att fler djurägare tar väl hand om sina hundar och utrustar dem med rejäla skyddsvästar, säger Patrik OlssonAgria Djurförsäkring.

Agria har under flera år arbetat aktivt för att fler hundar ska bära skyddsväst, bland annat med moroten att man slipper betala självrisk vid en skada om hunden bär en skyddsväst. En annan bidragande orsak till att siffrorna sjunker kan vara att både jägare och hundar är bättre utbildade i dag och att hundarna ofta testas i vilthägn innan det är skarpt läge.

Det är främst jakthundar och blandrashundar som råkar illa ut i terrängen. Bland jakthundar är det framför allt den populära wachteln som drabbas hårt och står för var femte vildsvinsskada.  Av 2015 års hundratal skadeanmälda hundar är 33 stycken av blandras. Ofta handlar det om blandningar mellan wachtel och gråhund eller jämthund som i stor utsträckning används vid jakt.

– Däremot är det ovanligt att sällskapshundar som inte jagar vildsvin hamnar i konflikt, och det finns ingen anledning att välja bort en skön skogspromenad, säger Patrik Olsson.

Läs mer hos Agria

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Annons