Smuggelhundar ökar i Sverige

Organiserad insmuggling av hundar till Sverige har ökat, bedömer Jordbruksverket. Förtjänsten på en utländsk valp är stor för de kriminella krafterna.

Det är främst hundvalpar som smugglas in i Sverige och i fjol fördes över 280 hundar in illegalt i landet, enligt statistik från Jordbruksverket. Mörkertalet är dock stort – Jordbruksverket och Tullverket gör bedömningen att endast 10 till 20 procent av illegalt införda sällskapsdjur upptäcks.

— Det finns alla möjliga raffinerade sätt att dölja det faktum att hunden är utländsk. Vi upplever att den organiserade verksamheten för att tjäna pengar på utländska hundar, framför allt valpar, ökar, säger Anna Lindgren, veterinär på Jordbruksverkets enhet för sällskapsdjur.

Läs mer på www.vk.se


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Våra experter

Tips för fyrverkerirädda hundar

Hundar på film

Nytt hem för Vicke

Tävla och vinn

Tävling: Bästa bilden med tema lyckliga hundar