Läsarbrevet: ”Tiger räddade livet på mig”

Söt tigrerad hund
I senaste numret av tidningen Härliga Hund har vi en artikel, se sidan 68 i nr 2, om kvinnojouren i Linköping som har insett att de måste kunna erbjuda även misshandlade kvinnors hundar akuthjälp.

Många som har sökt skydd men fått höra att de inte får medföra hunden har dessvärre återvänt till den misshandlande parten, just för att om man inte kan ta med hela familjen så lämnar man inte alls.

Vi fick ett brev från Hanna som vet precis hur det kan vara och som också hade svårt att se var felet låg i hennes relation – ända tills hon såg hur hennes älskade hund tog skada. Vi har fått lov att dela det med er:

”Kära Härliga Hund …

Det var tidig vår då jag smsade en vän till mig, jag behövde någon att prata med. En stund senare mötte hon mig i samhället. Jag hade börjat träffa mitt ex igen, mannen som jag någon månad tidigare flytt ifrån efter att han slagit mig. Jag behövde prata med någon, jag var upprörd över att min familj och många av mina vänner vänt mig ryggen efter att jag börjat träffa honom igen.

Efter ett långt samtal med min vän avslöjade hon en hemlighet för mig, hon skulle köpa hund och frågade om jag ville följa med och titta på den sex veckor gamla valpen. Jag hade alltid tyckt om djur, räddade maskar från bilvägen när jag var liten och skulle ha både häst, hund och kanin när jag blev “stor”. Min mor är pälsallergiker men trots det fick jag min alldeles egna kanin när jag fyllde åtta år, och Mulle var mitt allt.

Vi parkerade bilen och ut i hundgården kom tio stycken helt unika valpar springandes. Vi satte oss ner på gruset och upp i  min famn kämpade sig en brun och svart tigrerad hane med en vit bläs som fortsatte ner i nacken. Han la sig ner och lämnade därefter inte min famn. När hunduppfödaren kom ut på gården berättade hon att det var pojken i mitt knä och en helsvart hane som fanns kvar till försäljning. Jag bestämde mig där och då och två veckor senare, den 1 maj 2015, fick jag skriva på papper och ta med mig Tiger hem. Ingen, bortsett från min vän som tagit med mig till valparna och mitt ex som jag valt att gå tillbaka till, visste någonting.

När jag visade upp Tiger för andra såg många det som ett impulsköp och det fick även mig att tveka, skulle jag verkligen klara av det här, både ekonomiskt och praktiskt? I skrivande stund är jag övertygad om varför jag tingade Tiger första gången han kröp upp i min famn. Ungefär två månader senare flydde jag från min sambo, för andra gången. Tiger räddade mitt liv.

De familjemedlemmar och vänner som jag pratade med om min situation sa till mig, inte bara en gång, utan flera, att jag inte borde vara tillsammans med den man jag bodde ihop med igen. De visste vad som hade hänt tidigare och var otroligt rädda för att det skulle hända igen. Men han hade ju sagt till mig att allt skulle bli bra den här gången, äntligen skulle förhållandet att bli så som jag kämpat länge för att få det till.

Det är svårt för en människa som inte levt i ett destruktivt förhållande att förstå hur manipulerad man kan bli. Mycket hände på kort tid, men jag bortsåg från det, och behöll det för mig själv. Det var först en dag då min Tiger sprang i väg med svansen mellan benen, gömde sig och inte kom tillbaka förrän min sambo hade lugnat ner sig igen, som jag insåg att jag inte bara hade ansvar för mig själv längre – utan även för min knappt 16 veckor gamla valp. Tiger kröp upp i min famn på samma sätt som han hade gjort första gången vi möttes.

Det som mina anhöriga sagt till mig så länge blev plötsligt så verkligt för mig, jag kunde inte utsätta Tiger för den risk som det faktiskt innebar att bo där. Vi flydde.

tigrerade hunden

I dag är både Tiger och jag trygga, min mor och far välkomnade oss hem med öppna armar. Det har varit en, minst sagt, tuff tid, men i dag ser jag ljuset i livet igen.

Jag är evigt tacksam över att Tiger räddade livet på mig.”

//Hanna & Tiger

Behöver du hjälp?
Kontakta Polisen, telefon: 114 14 (Om det är en akut nödsituation ring alltid 112)
eller Kvinnofridslinjen, telefon: 020-50 50 50

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail