”Halsfluss” hos hundar – en svensk grej

westie med ont i halsen
– Tonsillit är en väldigt ”svensk diagnos” och inget som nämns i modern internationell litteratur, säger veterinären Jens Stetter, vid Anicura Läckeby djursjukhus, i en intervju i Svensk Jakt.

Tonsillit, som hos människor också kallas halsfluss, innebär att hunden har stora, rödsvullna halsmandlar, och det här ingår också i hundens immunförsvar. Tonsillerna  och annan lymfvävnad skyddar kroppen mot infektioner.

– När tonsillerna är stora har hunden i regel dragit på sig något annat som immunförsvaret reagerar på, de är inte själva grundproblemet. Oftast är det en virusinfektion i övre luftvägarna, precis som hos människor och det är inget som antibiotika fungerar på, säger veterinär Jens Stetter, vidare i Svensk Jakt.

En annan orsak kan vara problem i mag-tarmkanalen. Kroniska kräkningar eller uppstötningar kan ge förstorade tonsiller. Man kan konstatera att det oftast finns ett annat bakomliggande problem när hunden får stora, irriterade halsmandlar.

– Men självklart finns det sällsynta fall med en regelrätt infektion i själva tonsillen, säger Jens Stetter.

Mer om antibiotikaförskrivning i Sverige, streptokocker, hur det smittar och huruvida eventuell operation är nödvändig kan du läsa hos Svensk Jakt

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail