Malinois får guldmedalj för kampen mot tjuvskyttar

Ricky Gervais med guldmedaljen
K9 Killer är en sexårig belgisk vallhund, malinois, som har hjälpt till att arrestera över 115 tjuvskyttar som varit ute efter noshörningshorn i den sydafrikanska nationalparken Kreugerparken.

Tillsammans med sin förare Amos Mzimba flyger Killer i helikopter över de stora viltområdena och spanar efter tjuvskyttar. Ser de någon misstänkt är Killer först ut ur helikoptern för att fånga dem. Så här arbetar många viltvårdare i parken, men Killer är något extra och fantastiskt duktig på sitt uppdrag.

Noshörningar jagas för sina horn, som inom bland annat kinesisk medicin, sägs hjälpa mot till exempel impotens.  Det är förstås rent nonsens, vanliga människonaglar fungerar säkert lika bra – eller dåligt – eftersom de är gjorda av samma material. Men trots det betingar hornen ett högt pris på svarta marknaden och 2014 dödades 408 noshörningar bara i Kreugerparken.

PDSA:s guldmedalj

Priset delades ut av den brittiska djurskyddsorganisationen PDSA (People’s Dispensary for Sick Animals) och komikern Ricky Gervais, som är känd som en stor djurvän och djurrättskämpe.

– K9 Killer gör ett fantastiskt jobb i Kreugerparken, konstaterade Ricky Gervais vid prisceremonin, och tack vare hans mod och hängivenhet har han på egen hand fångat dussintals tjuvjägare det senaste året, och gör en enorm insats för att bevara noshörningarna i Sydafrika. ”Good boy!”

Föraren, Amos Mzimba, instämmer förstås i detta och konstaterade att Killer även räddat hans liv en gång då en tjuvjägare sköt mot honom.

– Han är mycket tuff och modig när han arbetar, men lugn och vänlig när han är ledig.

Vi kan inte annat än instämma: Heja Killer!

Om du gillar Ricky Gervais kan vi rekommendera hans Facebooksida. Massa skojigt trams, men även lite bra allvar ibland.

Vi rekommenderar förstås även Härliga Hunds Facebooksida. Följ oss!

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail