Kastrera hunden – så här går det till

Kastrera hunden – så här går det till
Annons

OPERATION

Kastration innebär att könskörtlarna avlägsnas. På en hanhund avlägsnas testiklarna och på en tik avlägsnas äggstockarna eller både äggstockar och livmoder.
Av förklarliga skäl är ingreppet större på en tik. Det kan göras som ett så kallat öppet bukingrepp eller via titthålskirurgi.

KEMISK KASTRATION

Den här metoden innebär att hunden får ett hormonpreparat som hämmar frisättning av könshormonerna.

På hanhund sker det genom att veterinären injicerar ett litet ”chip” under huden som sedan utsöndrar en substans under minst 6 månader. På små hundar sitter effekten ofta i längre. När  effekten går ur kroppen blir spermiekvalitet och andra funktioner som innan.

På tik ges så kallade P-sprutor. Kemisk -kastration på tik är inte vanligt beroende på att det ger vissa biverkningar som till exempel ökad risk för att utveckla livmoderinflammation och juvertumörer.

FÖRBJUDET FÖRR

Fram till 1989, då en ny djurskyddslag kom, var det förbjudet att kastrera hundar i Sverige annat än av medicinska skäl. Utomlands har det däremot varit rutin att kastrera, framför allt för att minska problem med herrelösa hundar.

5 frågor att  fundera över om du tänker kastrera din hund 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Annons