”Hundarna gör hela jobbet!”

”Hundarna gör hela jobbet!”

Hur hög stjärnstatus kan en fåraherde få? Hög! James Rebanks i England är världens kanske mest kända fåraherde med många tusen följare på twitter. Själv ger han all cred till sina hundar.
– Dussintals med människor hade aldrig kunnat göra jobbet lika bra som mina två hundar.

Två hundar och en herdestav. Det är James Rebanks arbetsredskap. Tann och Floss heter de två border collies som hänger med James på jobbet, varje dag året om. Tillsammans vallar de 600 får. Och med den äran!
Även om James jobbar med fåren på samma sätt som man gjort i tusentals år, så är han modern i det avseendet att han twittrar på jobbet under namnet Herdwick Shepherd. Runt 43 000 personer följer honom och får se hundarna jobba med fåren i det fantastiska landskapet. Extra mycket uppmärksamhet blev det när han nyligen lade upp en film med familjens nyaste medlemmar – valparna.

– Det har säkert funnits sötare valpar, men jag har inte sett dem, konstaterar James nöjt.
Han har alltid gillat hundar. Så mycket att han som barn kunde leka vallhund timmar i sträck och lägga sig i hundkojan vid föräldrarnas gård. I skolan gick det inget vidare. För James var ju inte så intresserad. Han ville bara hem till hundarna och fåren. Ändå skulle han senare studera vid Oxforduniversitetet – bara för att illa kvickt återvända hem till gården och fåren, till världens bästa jobb om man ska tro honom själv.

– Jag tänker på dem hela tiden. Jag vill att de ska vara glada. Jag bara älskar dem! De är vackra. Och det kanske låter löjligt, men de luktar gott också, säger James till Daily Mail.
Nu har han skrivit en bok om livet som fåraherde, The Shepherd’s Life – a tale of the Lake District. Förlagen bjöd över varandra för att ge ut den.

Här kan du spana in James valpar: 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

URKRAFT

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?