30 hundar döda i mystisk sjukdom

30 hundar döda i mystisk sjukdom
Det låter otäckt – Alabama rot – och är det också. Sjukdomen som upptäcktes i USA har nu spridit sig till Europa.

De senaste två åren har minst ett 30-tal, kanske betydligt fler, hundar i England dött till följd av en sjukdom som på engelska heter Alabama rot. Sjukdomen identifierades i USA på 80-talet och upptäcktes först hos greyhoundhundar. Men nu har den alltså lyckats sprida sig till Europa och har drabbat hundar av andra raser som till exempel springer spaniel, border collie och flat coated retriever.

Sjukdomen ger upphov till hudförändringar som ofta sitter på nederdelen av benen (under armbåge/knä) samt på bröst och nederdelen av buken. Sedan kan förloppet gå fort och hunden kan få njurproblem som gör att den börjar kräkas, trötthet och förlorad aptit. Veterinärer i England uppmanar nu hundägare att snabbt söka hjälp om de upptäcker hudförändringar. Får man hjälp i tid måste inte utgången bli dödlig. Det beror på hur svårt skadade njurarna hunnit bli.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail