Hjälp! Vi ska skilja oss – hur gör vi med hunden?

Hjälp! Vi ska skilja oss – hur gör vi med hunden?
Mattevecka och hussevecka. Så ser det ut för många skilsmässohundar. När ett par går skilda vägar väljer många delad vårdnad om hunden. Hundar är väldigt anpassningsbara och oftast är det inga problem att bo på två ställen. Vi bad hundpsykologen Bengt Rödseth om hans bästa råd.

Delad vårdnad är ett bra alternativ om man kan lösa det praktiskt. Det menar Bengt Rödseth, som bland annat skrivit ”Shadow – att skapa en skugga” tillsammans med sin sambo Gunilla Wedeen.

En bok om hur man kommunicerar med sin hund och ger sin hund ett tryggt liv. Vid en separation betonar han att det är viktigt att sätta hundens bästa i första rummet.

– Visst kan det bli jobbigt för hunden att anpassa sig till två olika familjer med helt olika förhållningssätt, till exempel att den på det ena stället får ligga i soffan eller tigga vid bordet medan detta inte är accepterat i den andra familjen. Men i det långa loppet kommer hunden att vänja sig vid detta och fördelarna tar över, säger Bengt Rödseth.

Felet många gör är att behandla hunden som en familjemedlem i stället för ett husdjur. En hund är en hund och då ska den behandlas på det sättet också. Han säger att ägarna ofta ger felaktiga signaler, att flera faktorer spelar in och påverkar hur hunden reagerar. 

Enligt Bengt Rödseth kan sällskapshundar märka att någonting är fel, men han tror inte på snyfthistorier om att ”hunden hjälpte mig komma igenom krisen”. Enligt honom har vi människor blivit mycket mer egoistiska med åren.

– Hundägare som gråter ut i pälsen på sin hund känner sig säkert bättre efter det men ett sådant beteende kan påverka hunden väldigt negativt.

Bengt Rödseth säger till och med att det är ”elakt” att behandla hunden på det sättet eftersom hunden kan undra vad som är fel.

– När ägarna säger att ”den följde mig och förstod att jag mådde dåligt” så finns det egentligen en risk att den är otrygg, vilket kan vara en fara för den själv, säger Bengt Rödseth.

Hundar anpassar sig lätt till nya miljöer så länge de respekteras och behandlas på rätt sätt. De anpassar sig efter situationen som är där och då.

– Kan man dela vårdnaden med hundens bästa för ögonen och inte med ett strikt rättvist schema kan både människor och hund få ut något gott av detta. Man får större möjlighet att ordna hundpassning när man ska på semester eller behöver jobba mycket. Den som har mest tid tar hand om hunden. På det sättet slipper den vara ensam eller lämnas bort till någon annan, säger Bengt Rödseth.

Separera med hund – Bengts viktigaste råd

Du kan läsa mer om äganderätt på SKK´s webbplats.

Du prenumererar väl på Härliga Hund? Annars är det snabbt gjort med ett klick här!

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail