Dennis luktar sig till lågt blodsocker

Hunden Dennis är en alarmerande servicehund som känner på Kristina Isakssons utandningsdoft när blodsockret går upp eller ner. För Kristina, som har diabetes, är Dennis en riktig livräddare. Han varnar om blodsockret går över 13 eller under 5.

Dennis är är också tränad att larma ambulans eller hämta annan hjälp om hans matte blir riktigt dålig.

Socialstyrelsens utredning visar att hundar som Dennis minskar behovet av läkarvård och hemtjänst. Beräkningar visar att en servicehund kan innebära en besparing på 200 000 kronor över en tioårsperiod. Än så länge är basen för beräkningarna ”bara” 56 hundar och mattar/hussar så analysen har utrymme för en del statistiska osäkerheter. Utredningen lutar dock åt att servicehundar bidrar till både hälsovinster och besparingar för samhället.

dennis_service

Alarmerande servicehunden Dennis.

Kristina Isakssons liv har blivit betydligt bättre sedan hon med hjälp av Dennis har bättre kontroll över sin sjukdom.

− Blodsockret har svängt för mig jättemycket. Det skiftade från jättehögt till jättelågt och jag hade svårt att känna värdena. I framtiden kan det ge ögonskador och njurskador. Nu känner jag en trygghet, säger Kristina Isaksson.

Hela artikeln hos sr.se och en radiolänk finns här.

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Blogheader

Rädsla och mutor

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?