Djurens hjältar veterinären Marie bloggar om första hjälpen

marie
Det kan lätt bli en panikkänsla vid en akut skada/olycka med ditt djur och då är det bra att vara förberedd!

På sin blogg påTV3s hemsida under programsidan för Djurens hjältar tisdagar tv3 kl. 20.00 redogör Marie (veterinär på Väsby Djursjukhus ) för de vanligaste situationerna och hur första hjälpens ABC för hund och katt ser ut. En spännande och nyttig läsning!

Missa inte nästa avsnitt av Djurens hjältar på tv3 kl.20.00 tisdagar!

”Första hjälpen när och hur?

En stor del av behållningen med djur är att de ofta tar med oss ut i naturen mer än vad vi skulle gjort själva om de inte fanns. Sedan kan det kanske också vara som med vår katt, som i tidig ålder ramlade ned från ett träd och bröt käken och ena frambenet och numera bara klättrar upp och inte ned! Så numera har vi fått sätta ett GPS halsband på henne för vi vet att om hon inte kommer hem så sitter hon fast i ett träd och då är det bara för Ash att gå och hämta stegen igen.

Ja alla djur har sina egna personligheter och bidrar till mycket historier men om det värsta händer och du står där själv med ditt skadade djur vad gör du? Vet du vad du ska göra? För oss var det ganska lätt att ta hand om våran skadade katt Cutie när hon väl haltat sig fram till dörren då vid ett års ålder men förstår att det lätt kan bli en panikkänsla i en sådan situation och då är det bra att vara förberedd!

Tänkte här redogöra för lite olika situationen och också ge tips om hur man förebygger och undviker fara.

  • Förgiftningar kan komma från där man minst anar. Diskmaskinen, tvättstugan eller vår mat (t.ex. choklad, russin och lök) Vi har mer kemikalier hemma än vad vi tror och se alltid till att ha allt sådant på gott avstånd från din älskling. Speciellt valpar och kattungar är benägna att äta upp konstiga saker.
    OM nu olyckan varit framme vad gör du? Det första du gör är att ringa din veterinär. Om du vet och har möjlighet se då till att ha namnet, koncentrationen, mängd och ditt djurs vikt som information klar att delge. Ta med burk/ föremål/växt etc. in till din veterinär. Vissa saker bör kräkas upp så snart möjligt andra inte så se till att kontakta hjälp på en gång innan du vidtar någon åtgärd.
  • Trafikskada. Katter är mer drabbade än hundar som vanligen bär koppel. Tänk därför på hur viktigt det är att id-märka ditt djur. Men även en hund kan slita sig och springa tvärs över vägen efter en ekorre. Här är det viktigt att först läsa av situationen innan du själv springer rakt ut du med! I värsta fall blir ni båda påkörda. Sedan är det viktigt att komma ihåg att ett skadat djur har ont, är rädd och kanske inte känner igen dig. Närma dig därför försiktigt och med låg röst så att inte djuret får panik och biter dig. Innan djuret förflyttas försök bedöm vart djuret är skadat och hur du bäst lyfter det för att inte ytterligare skada det. Chock är en vanlig påföljd som kommer oberoende av skada på djuret. Håll det därför varmt och linda in i en filt eller liknande. Man kan alltid ringa in och få hjälp via telefonen från sin veterinär på vägen in.
  • Akuta blödningar bör stoppas snarast, här är bandage med tryck bäst. Om skadan går in till bröstkorg eller buk täck över hålet med en fuktig handduk. Tvätta inte rakt in i dessa sår med någon kemikalie så som sprit eller tvål då det kan vara skadligt för de inre organen, utan åk in till veterinär på en gång. Om du ser en tydlig fraktur kan den stabiliseras med splint och bandage, men låt inte din tid in till veterinär fördröjas då chocken i sig kan ha dödlig utgång om inte hjälp fås så snart som möjligt.” för att läsa mer gå till; http://www.tv3.se/djurens-hjaltar/marie-jury/vad-gor-du-om-olyckan-ar-framme-forsta-hjalpen

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Blogheader

Rädsla och mutor

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?