Träffa Sveriges första sjöräddningshund på Stora Hamndagen i Norrköping den 7 september

På Stora Hamndagen i Norrköping den 7 september bjuder Sjöfartsverket på sjöräddningsövning med Sveriges första sjöräddningshund, samt möjlighet att gå ombord på en av Sveriges största lotsbåtar.

Schäfern Orka är tränad till att stå i fören på en sjöräddningsbåt och fånga vittring från människor som försvunnit till havs. Hundens 250 miljoner luktceller gör att Orka får vittring lika bra i alla väder. Tät dimma eller svart mörker spelar ingen roll. Orka hittar nödställda på nästan en kilometers håll, på mindre än 20 minuter. Det klarar ingen mänsklig näsa med sina fem miljoner luktceller. Tiden är viktig när livet står på spel. Därför är Orka en verklig superhjälte, för Orka räddar liv. Hon är dessutom Sveriges första certifierade sjöräddningshund, resultatet av ett gott samarbete mellan Sjöfartsverket, Brukshundklubben och Sjöräddningssällskapet.

Orka genomför två sjöräddningsuppvisningar tillsammans med Sjöräddningssällskapet och Räddningstjänsten i Östra Götaland, kl. 11.30 samt 13.00. Från en rescue-runner kommer Orka leta efter en försvunnen dykare.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail