Aktivera din hund med hundsim

Aktivera din hund med hundsim

Hundsim är inte bara för gamla och sjuka hundar. Allt fler ser det som rolig och bra träning. Härliga Hund följde med en grupp nybörjare i bassängen på Valla Djurklinik i Linköping.

En del vill att hunden ska simma flera gånger i veckan inför en jakt- eller tävlingssäsong. Andra för att hunden behöver gå ner i vikt eller rehabiliteras.
– Men väldigt många gör det mest bara för att det är ett roligt sätt att umgås med sin hund. Jag tror att den ökade populariteten bland annat beror på att hundsim blivit mer uppmärksammat i TV och tidningar, säger sjukgymnasten Pia Bergquist Larson som utbildar hundägare i simning.

Den här fredagseftermiddagen ska fyra ekipage gå den näst sista gången av fem på simskolan. Sedan får de sitt simkörkort. Simskolan är till för att ägarna ska lära sig bassängsäkerhet och hundstretching men kursen är också till för att hunden ska vänja sig vid att simma i poolen och hitta en bra simteknik. När man är godkänd och fått sitt körkort går det bra att boka bassängtid också utan instruktör.

Margareta Löfgren och hennes tollare Trubbel har utvecklats snabbt på kursen. Han ligger och gnäller av förväntan när Margareta tar fram flytvästen och linan. Linan är till för att inte Trubbel ska skada sig på poolkanten eller rampen. Flytvästen har han bland annat för att han ska få ett bättre flytläge.

Vissa hundar behöver tid för att vänja sig vid poolen men Trubbel är inte en av dem. Han älskar att simma och kan hålla på hur länge som helst verkar det som.

– Fast han är bra trött sedan på kvällen, säger Margareta.

Efter det att Trubbel har duschat kastar han sig i bassängen så att det skvätter åt alla håll. Trubbel apporterar en pipleksak och tar gärna ett extra varv i vattnet, som är klorerat. Margareta håller tillbaka honom med hjälp av linan för att han ska simma ännu kraftfullare och behålla simtekniken. Han försöker dock inte kravla sig upp över kanten på egen hand utan styr riktningen mot rampen som han ska. Vill Margareta att han ska simma långsammare tar hon bort leksaken så att han blir mindre ivrig.

Efter ungefär en kvart är det dags för den åtta månader gamla valpen Vessla att kliva ner i vattnet. Hon ser ängslig ut när tassarna blir blöta och ser ut att helst ha velat stanna kvar på trygga land. Ännu har hon inte simmat i en sjö ute och är inte van vid vatten.
– När Vessla väl är i vattnet är det inte så mycket motion utan fortfarande mest plask och lek, säger matte Anna Fredriksson.

Pia hjälper Vessla ner i poolen. Valpen får simma ett par korta sträckor och vila länge mellan varje omgång. Det gäller att gå försiktigt fram med vissa hundar.

Vessla får stå på kanten och titta på när Trubbel simmar.
– Hon kanske får lite inspiration när hon ser hur kul han tycker det är, säger Anna. Ett av målen är att hon ska tycka att det är kul att bada i sommar!

3 vinster med hundsim

1. Vattenträning har samma goda effekter hos hund som hos människa. I vattnet tränas kondition, rörlighet, koordination och balans.

2. Simning är en väldigt skonsam och effektiv träningsform som förebygger skador och förslitningar. Den är särskilt bra för hundar som lider av stela leder, övervikt eller behöver stärka höfterna.

3. Hunden får utlopp för överskottsenergi på ett mjukare sätt än till exempel genom löpning.OBS!
Simträna inte din hund när den har feber eller är sjuk, löper eller är dräktig, har fukteksem eller annan infektion eller om den verkar allmänt hängig.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Vad gör du när du inte håller på med hund?

Våra experter

Tips för fyrverkerirädda hundar

Hundar på film

Nytt hem för Vicke

Tävla och vinn

Tävling: Bästa bilden med tema lyckliga hundar